Charmehotel met een rijke geschiedenis
Welkom bij Kasteelhof 't Hooghe. Wij nemen jullie graag mee doorheen de fascinerende geschiedenis van ons hotel.
Kasteelhof 't Hooghe is gelegen op het gehucht 't Hooghe, even buiten Ieper. Voor Kasteelhof 't Hooghe hotel werd, was het zowaar een landhuis bewoond door een baron.
Kasteel 't Hooghe en Baron De Vinck
In 1756 werd de rijksweg Ieper-Menen aangelegd. Langs die weg ligt het schilderachtige kasteel 't Hooghe, compleet met Engelse tuin, aangelegde vijver, tal van bijgebouwen en ornamenten.
Baron Gaston De Vinck is de laatste erfgenaam vooraleer het kasteel tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal verwoest zal worden.
Hij neemt er zijn intrek in na zijn huwelijk met Elisa Osterrieth. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren. Elisa sterft echter op jonge leeftijd, en nadien huwt de baron met haar jongere zus, Florence. Samen met Florence had hij nog vijf kinderen.
De Groote Oorlog
Door zijn hoger gelegen ligging, is 't Hooghe tijdens de Eerste Wereldoorlog een kostbare trofee voor de strijdende manschappen. Het is een strategisch doelwit en wordt zwaar bevochten gedurende 4 jaar.
Baron De Vinck ziet zich genoodzaakt om met zijn familie naar Frankrijk te vluchten. Op 4 februari 1914 gaat het kasteel in de vlammen op.
De heropbouw, Kasteelhof 't Hooghe
Na de oorlog, in het voorjaar van 1919, keert baron De Vinck als één van de eersten terug naar Ieper. Van het idyllische kasteeldomein blijft slechts een moerassig maanlandschap over, vol oorlogsschroot, onontplofte munitie en kapotgeschoten, dode boomstammen. Heel wat gesneuvelden zijn nog niet begraven.
Samen met zijn vrouw en zeven kinderen, neemt hij tijdelijk zijn intrek in een betonnen noodwoning.
In 1920 start hij met de bouw van kasteelhof 't Hooghe. De grond op de plaats van het vroegere kasteel is op dat moment totaal instabiel, dus trekt hij het nieuwe landhuis iets zuidelijker op, waar voorheen de kasteelstallen waren.
Hij zal er uiteindelijk de rest van zijn leven wonen.
Frontline Hooghe
In de tuin van het hotel kunt u tot op vandaag nog sporen van de oorlog ontdekken. De vijver is ontstaan uit 3 bommenkraters. Ook zijn er twee authentieke bunkers te bewonderen, waarvan één nog toegankelijk is.
In 1995 deed een Engels archeoloog opgravingen naar de oorspronkelijke loopgraven, zoals ze er tijdens de oorlog uit zagen. Deze zijn vandaag nog te bezichtigen.
Als hotelgast kun u gratis de site bezoeken. Externe bezoekers betalen 1 euro inkom. Iedere dag toegankelijk van 10u tot 19u.
© 2024 Kasteelhof 't Hooghe | Website by D-Sign Studio